dissabte, 27 de febrer del 2010

Rioja, Rioja


Avui faig la meva primera entrada sobre vins, permeteu-me que sigui prudent en les meves explicacions i poc a poc aniré guanyant confiança.
Des de fa un mes formo part d'un grup de cata que ens reunim cada 15 dies i on cadascú porta un vi, el presentem i analitzem plegats. Busquem una temàtica i aquesta vegada es tractava de provar vins de la rioja (l'anterior sessió va ser de Verdejos de Rueda i Mencías però he perdut les notes...quin desastre!).
L'última sessió va ser el dimarts passat i vam provar 9 vins que us presento a continuació:
- Luberri Negre 2009: (5/6€) vi de maceració carbònica que destaca sobretot en nas amb les notes típiques de maduixa i làctics. En boca és una mica brusc i no respon a les expectatives en nas. Correcte.
- Allende Blanc 2006 i 2007:(15/16€) hem tingut la sort que dos vam portar el mateix vi però d'anyades diferents (en podriem dir una mini cata vertical, je, je) . Això fa que els puguis comparar i veure'n les diferències. El 2006 en nas té unes notes més marcades de la criança (vainilla i toffe) i és mes intens i en boca és ampli, gras i de llarg postgust amb notes de préssec madur tot i que manté una bona acidesa que li dona frescor. El 2007 seria una mica menys intens i amb menys volum, però més fresc en boca. O bé es nota que porta menys temps en ampolla o probablement hi ha una qüestió d'anyada sent el 2007 un any més fresc i amb menys maduresa del raïm...caldria mirar-ho. Molt bò.
- Viña Tondonia Blanc 1997: (19/20€) un luxe poder provar aquest tipus de vins. Penseu que la conclusió és que li falta temps en ampolla, per tant que milloraria amb uns anys més de repòs! i té 12 anys! Crec que si no és l'únic, és dels pocs blancs amb llarga criança en botes de roure (9 anys). És un blanc al qual no hi estem acostumats, cal obrir-lo amb temps i deixar-lo que s'airegi, 9 anys tancats son molts!!. Inicialment dona unes notes de melmelada de taronja amargant i després evoluciona cap a melmelada de préssec. En boca té l'acidesa una mica descompensada (aquí és on diem que li falta temps d'ampolla) i continua donant les notes de melmelada i final de fruits secs. Xulo!
- Marqués de Teran Criança 2004: (12€) hi trobem un vi amb un aroma de bona intensitat amb notes fruita com el licor de cirera i de criança com el cuir. En boca té una entrada amable i càlida, lleugerament secant. Correcte.
- Viña Salceda Reserva 2002: (16€)aquí és nota més els aromes de tabac i de fusta fruït de la major criança del vi. En boca té una entrada càlida i agradable, rodó amb els tanins fins i amb notes fresques de fruita vermella. Agradable!
- Campillo Reserva 2001: (16/17€)€) En nas té una intensitat mitja amb fruita (cirera) madura i notes de criança. En boca té una entrada elegant amb tanins madurs (no secant) amb un llarg postgust. Un clàssic interessant!
- Viña Ardanza Reserva 2001: (19/21€) comparat amb l'anyada del 2000 és molt més potent i molt intens en nas amb notes balsàmiques i espècies. En boca és suau i fi alhora que persistent i amb estructura. Un gran vi clàssic de rioja.
- Don Jacobo Reserva 1978: (?€) ha estat un luxe poder probar aquest vi. De fet jo tenia just un 1 any quan van collir-ne el raïm. Ha arribat fins als nostres dies, 31 anys després, en molt bones condicions. És, o ja és pot dir...era..., un vi amb una capa de color quasi transparent degut a que amb el temps el color precipita. Ha estat decantat amb un decantador no adequat (amb massa caiguda on els vins delicats com aquest poden patir massa sacsejada) però ho ha aguantat perfectament i això que l'hem tingut esperant unes dues hores abans de tastar-lo. Ha donat una intensitat aromàtica molt marcada amb notes de cafè i caramel i en boca l'acidesa estava encara molt ben integrada i ens ha donat un vi molt fi i suau. Genial!

Bé, espero no haver-vos "clavat" massa "rotllo" i espero anar fent més entrades sobre el que vagi tastant. Si algú té propostes interessants està convidat a posar-les.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada